Hiljenny hetki siellä missä olet ja liity rukoilijoiden joukkoon

11.09.2014

Monella nykyajan ihmiselle ei ole muodostunut luontevaa tapaa harjoittaa omaa rukouselämää ja siten purkaa tunteitaan ja saada voimaa. Siksi Enonkosken luostariyhteisössä syntyi ajatus että meille älypuhelimia hipelöiville voisi olla luontevaa käyttää arjesta hetki meditoimiseen puhelinsovellusta hyödyntäen. Tämän mahdollistajaksi tuli Itä-Suomen yliopistossa käynnistynyt hanke, jossa kehitetään mobiilisovelluksia kirkolliseen käyttöön.

Rukousaineistojen valmisteluvaiheen jälkeen Enonkosken luterilainen luostariyhteisö kutsuu nyt kristittyjä rukoukseen ja hiljentymiseen puhelimen kautta juuri siellä missä kulloinkin sattuu olemaan. Luostariyhteisö on kokenut tehtäväkseen olla mahdollisimman monen rukoilijan tukena. Kiireinen ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja pysähtymistä myös päivittäisessä elämässä. On luontevaa, että juuri luostariyhteisö, jonka juuret ovat kristikunnan vuosisataisessa rukouselämässä, auttaa ihan kaikkia ihmisiä pysäyttämään kiireisen elämänrytmin itselle sopivalla hetkellä hiljentymällä rukoukseen.

Luterilaisen perinteen mukaisesti Enonkosken luostariyhteisön hetket ovat lyhyitä raamattumietiskelyjä, joihin liittyy viriketeksti, rukous ja kuva. Niiden toivotaan virittävän ihmistä rukouksen ilmapiiriin. Julkaisurytminä on aluksi kolme hetkeä joka viikko. Lutherin sanoin: "Paras rukous on sydämestä nousevaa huokausta. Kristityn sydän on vahva silloin, kun se huokaa."

Hetkien kirjoittajat ovat eri puolilta Suomea. Jakamalla ajatuksiaan kanssamme myös he haluavat liittyä Enonkosken luostariyhteisön rukouselämään. Jokainen tahtoo omista erilaisista lähtökohdistaan käsin liittyä siihen hengelliseen ilmapiiriin, jossa raivataan tilaa hälystä ja hajanaisuudesta kohti avoimuutta Jumalan puhuttelulle. Rukoukseen johdattelijan nimi kerrotaan kunkin mietiskelyn yhteydessä.

Hetki-sovellus avaa myös portin rukoilevaan luostariyhteisöön kuulumiseen. Enonkosken luostarissa Ihamaniemen kylässä yhteisö kokoontuu rukouksen ja hiljaisuuden viljelyyn talkoo- ja luostariviikkojen sekä retriittien merkeissä.

Rukoushetkien tarjoamisen puhelimeen ja kotiin mahdollistaa Itä-Suomen yliopiston seurakunnalliset mobiiliteknologiat-hanke, johon Enonkosken luostariyhteisö osallistui. Hankkeen tavoitteena oli kehittää mobiilisovelluksia seurakuntien ja niiden jäsenten käyttöön tukemaan rippikoulua, jumalanpalveluselämää ja henkilökohtaista hartauden harjoittamista. Tämän vuoden loppuun saakka kestävän Hankkeen päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto, jonka osuus on noin 418 000 euroa. Kirkkohallituksen osuus on 80 000 euroa ja Itä-Suomen yliopiston omarahoitusosuus noin 25 000 euroa. Hetki-sovellus on toistaiseksi ladattavissa Google Play-kaupasta ilmaiseksi.

Tästä pääset Luostariyhteisön Facebook -sivulle.

Lisätietoja:

Suomen evankelis-luterilaisen luostarin tuki ry Enonkosken luostariyhteisö

www.luostariyhteiso.fi/hartaus

Pellervo Kokkonen, puheenjohtaja puheenjohtaja@luostariyhteiso.fi Puh. 050 499 9452

Ari Luomajoki, pastori Hetki-sovelluksen sisällöntuottaja etunimi.sukunimi@evl.fi

22.05.2017Työelämän voimavarat -kuntoremonttikurssi 2018
22.05.2017Kiila-kuntoutus 2017